Stekepanne test

Stekepanner induksjon, best i test
(Omtale av flere panner finner du under testen)
De testene som er gjort på stekepanner er ikke særlig omfattende. Det finnes flere 100 stekepanner på markedet og testene tar gjerne for seg 6-10 panner. Derfor er jeg i utgangspunktet skeptisk og jeg er også skeptisk av andre årsaker, jeg kommer tilbake til det.

En av dem som har gjort tester er Testfakta. Deres test ble vunnet av Fiskars Brasserie mens en panne fra Ronneby Bruk ble nummer 2. Tredjeplassen gikk til en panne fra ICA men jeg vet ikke om den er å få i Norge. Testen finner du her

Jeg nevnte at jeg er skeptisk til test av stekepanner og jeg vil prøve å utdype hvorfor. La oss si at du tester to panner opp mot hverandre, la oss kalle dem nr 1 og nr 2.

Den første testen er å finne ut hvor raske de er. Jeg heller 2 desiliter olje i hver panne, setter dem på trinn 7 på induksjonstoppen, har oppi ett oljetermometer. Formålet er å finne ut i hvilken panne temperaturen på oljen først når 200 grader. Panne nr.1 når målet på 5 minutter nr. 2 når målet etter 6 minutter.

Neste test er å finne ut i hvilken panne maten blir først ferdig når den er varm på forhånd. Jeg har 0,2 dl. olje oppi. Pannen settes på trinn 4 på platetoppen jeg bruker termometer som måler temperaturen på overflaten og når temperaturen når 120 grader har jeg 4 kyllingfileter oppi hver panne. Steketermometer settes i og kyllingen skal ligge på til kjernetemperaturen når 75 grader. Da vil panne 2 som var tregest til å varme opp oljen vinne.

Hvorfor? De tilføres samme energi (antall watt) fra platen så den energien som ikke varmer opp oljen i test 1 går til å varme opp selve metallgodset i pannen. Da kjøles ikke pannen like mye ned når kyllingfiletene has oppi og de blir fortere gjennomstekt. De to pannen har nå vunnet hver sin test og spørsmålet blir. Hvilken av de to testene skal vektes høyest, hvilken vinner testen? Tja. Jeg steker en del hele/store kjøttstykker og til det bruket er panne nr.2 best. Men jeg steker også en del fisk. Da sparer jeg tid med den pannen som blir fortest varm. Så for meg og mitt bruk blir det uavgjort.

Det testes også ofte holdbarhet og hvor godt de slipper maten. Igjen er det veldig vanskelig å avgjøre. En støpejernpanne blir bare bedre og bedre jo mer du bruker den fordi mer fett trenger ned i porene og gjør at den blir “non-stick”. En panne med belegg eller emalje av ett eller annet slag er “knallgod” når den er helt ny men blir slitt både av redskaper, vask og oppvarming/nedkjøling. Etter 250 gangers bruk er de kanskje like, etter å ha blitt brukt 500 ganger er støpejernpannen best. Etter 1000 ganger må kanskje emaljepannen skrotes mens støpejernpannen fremdeles har 24.000 opp og nedkjølinger igjen før den må til gjenvinning. Hvilken panne er da best? Den som er best på de 250 første middagene som testen dekker eller støpejernpannen som går i arv til to generasjoner til slik som mine, som er 70 år pluss?