Jerngryter

Jern er magnetisk og passer selvfølgelig perfekt til en induksjontopp.

Fordelen med støpjerngryter kontra andre materialer er at de leder varme godt og er praktisk talt uslitelige. Jeg har to jernpanner som iallefall er mer enn 50 år, og er mye brukt, i flere generasjoner, og utover litt avskalling rett rundt håndtaket så er de som nye, dessuten kan de fint stå i stekeovn, så du kan brune kjøttet og sette gryta rett inn i stekeovnen for ettersteking

Ulempen er at de er tunge og at de ikke tåler oppvaskmaskin (noen av de emaljerte variantene gjør det). De må også vedlikeholdes litt med noen dråper olje, men selv om de begynner å ruste, så klarer du alltid å redde dem med litt stålull og olje til å sette inn jernet med etterpå.

(Les om vedlikehold av jerngryte her)

Le Creuset jerngryte induksjon

Kjøp jerngryte, støpjernsgryte, induksjon

Kjøp jerngryte

Emaljert støpejernsgryte til induksjon fra Le Creuset får du i størrelser fra 3,3 liter og opp til 8,1 liter. Alle med den karakteristiske emaljen i sterke farger. Du får også matchende større gryter men de er ikke i støpejern, men stål for om de hadde vært i støpjern ville de blitt fryktelig tunge.

Noen av modellene er “flater”, d.v.s. videre bunn og lavere kanter. Perfekte til risotto, til å steke større mengder grønnsaker eller til pai.

Se utvalget av Le Creuset jerngryter

Skeppshult støpejerngryter

Jerngryte, støpejernsgryte induksjon

Kjøp jerngryte

Jerngrytene fra svenske Skeppshult er ubehandlet, d.v.s. de er satt inn med rapsolje, så de er klar til bruk men de er ikke emaljert, så her er det snakk om rent, svart støpejern. Det gir også en liten og sunn dose jern i maten.

Tykke og solide. Produsenten sier at du til og med kan bruke dem på åpen ild/bål

Skeppshult har støpejerngryter i rundt 15 ulike modeller. Fra bittesmå gryter på 0,1 liter (for å bake hvitløk i smør f.eks) og 2 liter, 3 liter, 4 liter, 5 liter, 5,5 liter, 6 liter og 7 liter. Noen av størrelsene får du også i oval form, og så har de litt forskjellige typer lokk i noen av størrelsen.

Mer info om/kjøp Skeppshult støpejernsgryter

Flere jerngryter:
Emaljert 24 cm, 4 liter
Denby Natural Canvas Lav støpejernsgryte 30cm 3,6 l
Klassisk, svart, matt, 5 liter
Stor støpjernsgryte, 12 liter